Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Granie na "żywo"?
27.05.2013, 21:24
Post: #1
Granie na "żywo"?
Jak najlepiej, waszym zdaniem, przygotować materiał (podkład), który będzie wykorzystywany podczas występu "na żywo"? Chodzi mi o format plików i odtwarzacz. Wiem, że są różne możliwości, ale chodzi mi o praktyczne wskazówki, porady z własnego doświadczenia scenicznego, jak to w praktyce wygląda, jakich konkretnie urządzeń (sprzętu) używacie. Podzielcie się własnym doświadczeniem. Huh
Cytuj
28.05.2013, 05:16
Post: #2
RE: Granie na "żywo"?
Masz na myśli podkłady typu wesele, czy loopy na scenie z metronomem dla perkusisty?

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Cytuj
29.05.2013, 20:56
Post: #3
RE: Granie na "żywo"?
(28.05.2013 05:16)hammond napisał(a):  Masz na myśli podkłady typu wesele, czy loopy na scenie z metronomem dla perkusisty?
Myślę, że ani jedno, ani drugie, ale mogę się mylić ;-). Chcę zagrać własnoręcznie zaaranżowany (przy użyciu DAW) utwór. Komputer, jako odtwarzacz, nie wydaje mi się dobrym pomysłem, stąd moje pytanie. Powiedzmy, że chciałbym zagrać sam lub z "żywym" gitarzystą i wokalem. Podsumowując: część aranżu jest odtwarzana, a partię np. fortepianu gram "na żywo".
Cytuj
30.05.2013, 05:36
Post: #4
RE: Granie na "żywo"?
Gotowy aranż zgrywasz w jeden plik. To po to aby odciążyć komputer i zejść z latencją nisko. Uruchamiasz w Daw np. Cubase ścieżkę aranżu, a druga to w tym przypadku wspomniany fortepian. Mikserem w programie ustawisz proporcje. Jeśli nie korzystasz z VST a masz zewnętrzny instrument, to równie dobrze możesz wykorzystać dowolny odtwarzacz mp3 w komputerze.

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Cytuj
30.05.2013, 08:27
Post: #5
RE: Granie na "żywo"?
Dzięki za podpowiedź, myślałem o alternatywie względem komputera, jakiś odtwarzacz CD (lub inny, ale nie komputer) i mały mikser sprzętowy. Interesuje mnie realizacja tego zagadnienia w praktyce przez forumowiczów. Pozdrawiam.
Cytuj
31.05.2013, 06:54
Post: #6
RE: Granie na "żywo"?
Ja tak właśnie działam w praktyce. Odtwarzacz CD jest podatny na drgania.

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Cytuj
31.05.2013, 09:17
Post: #7
RE: Granie na "żywo"?
My jeździmy z jednym rackiem. W nim mamy wpięty mikser, 4 odbiorniki do mikrofonów bezprzewodowych, odbiornik do bezprzewodowego systemu dla gitary, EQ pod odsłuchy i dwa odtwarzacze na karty SD. Jeden to Tascam, a drugiego nie jestem pewny.
Na bank jeden jest używany na bierząco (pliki odpalane są przełącznikiem nożnym) a drugi jest jako awaryjny.
Spisuje się to całkiem nieźle Wink.

Minusem jest to, że te odtwarzacze są cholernie drogie :/.

Korg Kronos 2-88 / Nord Stage 88 / Yamaha CS6x + PLG-150VL / Roland D-550 + PG1000
Cytuj
31.05.2013, 20:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31.05.2013 20:47 przez nikd40.)
Post: #8
RE: Granie na "żywo"?
(31.05.2013 09:17)kermadec napisał(a):  My jeździmy z jednym rackiem. W nim mamy wpięty mikser, 4 odbiorniki do mikrofonów bezprzewodowych, odbiornik do bezprzewodowego systemu dla gitary, EQ pod odsłuchy i dwa odtwarzacze na karty SD. Jeden to Tascam, a drugiego nie jestem pewny.
Na bank jeden jest używany na bierząco (pliki odpalane są przełącznikiem nożnym) a drugi jest jako awaryjny.
Spisuje się to całkiem nieźle Wink.

Minusem jest to, że te odtwarzacze są cholernie drogie :/.

To ciekawe rozwiązanie. Mógłbyś podać dokładną nazwę Tascama?

(31.05.2013 06:54)hammond napisał(a):  Ja tak właśnie działam w praktyce. Odtwarzacz CD jest podatny na drgania.

Z jakiego komputera korzystasz? Rozumiem, że jeśli chodzi o platformę PC, to tylko laptop z Win (jakim?), lub Mac laptop, albo ipad. Jak przesyłasz audio z komputera? Bo chyba nie z wyjścia słuchawkowego? ;-)
Cytuj
31.05.2013, 21:02
Post: #9
RE: Granie na "żywo"?
Macbook Pro. Karta Firewire M-audio 410

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Cytuj
09.06.2013, 17:39
Post: #10
RE: Granie na "żywo"?
(31.05.2013 20:40)nikd40 napisał(a):  To ciekawe rozwiązanie. Mógłbyś podać dokładną nazwę Tascama?

Troszkę namieszałem i już koryguję.
Odtwarzaczem zapasowym jest Denon DN-F300 i ten pracuje na kartach SD.
Natomiast główny to Tascam SS-R1 będący nie tylko odtwarzaczem ale i rejestratorem. Niestety urządzenie współpracuje z kartami Compact Flash.
Niestety bo ww są piekielnie drogie :/.

Korg Kronos 2-88 / Nord Stage 88 / Yamaha CS6x + PLG-150VL / Roland D-550 + PG1000
Cytuj
09.06.2013, 19:53
Post: #11
RE: Granie na "żywo"?
(09.06.2013 17:39)kermadec napisał(a):  
(31.05.2013 20:40)nikd40 napisał(a):  To ciekawe rozwiązanie. Mógłbyś podać dokładną nazwę Tascama?

Troszkę namieszałem i już koryguję.
Odtwarzaczem zapasowym jest Denon DN-F300 i ten pracuje na kartach SD.
Natomiast główny to Tascam SS-R1 będący nie tylko odtwarzaczem ale i rejestratorem. Niestety urządzenie współpracuje z kartami Compact Flash.
Niestety bo ww są piekielnie drogie :/.

Dzięki kermadec! Ciekawe czy jeszcze ktoś robi to inaczej niż Ty i Paweł?
Cytuj
10.06.2013, 05:39
Post: #12
RE: Granie na "żywo"?
Tak robią. Kupują samograja z możliwością czytania MP3 i albo położą ręce na klawiaturze, albo dogrywają.

Kurzwei PC3x Pc2x , K2600x, fender Rhodes, Novation xio, Novation x station, Yamaha sk20, Yamaha motif rack es ,plg-150 vl . Virus ti Polar, Korg M3 76, Yamaha s90xs, Hammond Sk1 chętnie pomogę.
Cytuj
24.01.2014, 19:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.01.2014 19:24 przez Pawlo.)
Post: #13
RE: Granie na "żywo"?
Witam wszystkich , czy wie ktoś z was jak zaprogramować przyciski przy dżojstiku że by działały jako transpose ?w korgu krome
Cytuj
10.02.2014, 12:50
Post: #14
RE: Granie na "żywo"?
Witam. W zakładce controlers, chyba na stronie P2 trzeba przypisać do wybranego SW octave up lub octawe down .

KORG N5, KORG M3, ROLAND XV3080, Total Workstation XL
Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Kilka pytań...granie na weselach. Majki 12 8,756 08.06.2018 09:03
Ostatni post: Skrzak

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości