Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
problem z Cubase
28.12.2018, 11:44
Post: #1
problem z Cubase
Witam
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem modx6 ,niestety z niewielkim doświadczeniem w obsłudze tego typu urządzeń .


Sam instrument jest naprawdę niezły,<nawet dla dwupalczastych> ,niestety nie daje sobie rady z połączeniem go z Cubase.


Mam dograne upgred,y do cub. i do yamaha ale wciąż jest problem z komunikacją /brak dźwięku lub dźwięk tylko fortepianu.

wygląda to na brak lub zły wybór sterownika , ewentualnie konfiguracji.

Co ciekawe mam również ableton lite ,i tam co prawda w formie sampli ale program odnalazł sprzęt.


Proszę o podpowiedz jak to cholerstwo uruchomić.


Pozdrawiam
Cytuj
28.12.2018, 15:59
Post: #2
RE: problem z Cubase
W Cubase wchodzisz w menu Studio i dalej wybierasz w nim Studio Setup. W oknie które wyskoczy po lewej stronie wybierasz VST Audio System i następnie po prawo u góry w pozycji ASIO driver wybierasz sterownik Yamaha Steinberg ASIO USB. Powinno pomóc.

Kurzweil PC3K8 Kore64 i Ribbon, Virus Ti2 Desktop, Waldorf Blofeld, Yamaha MODX6.
Do sprzedania:
1) Waldorf Blofeld z Licencją SL (wgrywanie sampli),
2) Interfejs audio: M-Audio Profire610 (komplet)
Cytuj
31.12.2018, 15:18
Post: #3
RE: problem z Cubase
Dzięki
VST mam tak ustawione ,wejścia wyjścia również ,pokazuje połączenie w obie strony i wyświetla nazwę dźwięku a dźwięku niet.

Tak jak pisałem wcześniej w ableton działa co prawda zapis jest w postaci sampla ale jest.

Wgrywałem upgred dla cubase może to jest problem.
Cytuj
02.01.2019, 23:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.01.2019 23:53 przez bestspec.)
Post: #4
RE: problem z Cubase
W cubase w menu File wybierz Import i dalej Audio File i wgraj dowolne np mp3. Jak załaduje sie to włącz Play i jeśli będziesz słyszał to mp3 w słuchawkach podłączonych do Modx to znaczy że sterownik audio masz dobrze skonfigurowany a twój problem to najprawdopodobniej konfiguracja MIDI. Daj znać jak poszło i jak z audio będzie ok to przejdziemy do Midi.

Kurzweil PC3K8 Kore64 i Ribbon, Virus Ti2 Desktop, Waldorf Blofeld, Yamaha MODX6.
Do sprzedania:
1) Waldorf Blofeld z Licencją SL (wgrywanie sampli),
2) Interfejs audio: M-Audio Profire610 (komplet)
Cytuj
05.01.2019, 16:12
Post: #5
RE: problem z Cubase
Witaj
Wielkie dzięki za pomoc
Wgrałem scieżke i słychać to w modx -słuchawki

Nadal nic na wyjściu z komputera.
Cytuj
05.01.2019, 23:33
Post: #6
RE: problem z Cubase
I tak dokładnie ma być. Yamaha pełni funkcję karty dźwiękowej dla twojego komputera. Czy taka sytuacja ci nie odpowiada?

Jeśli masz w komputerze jakąś profesjonalną studyjną kartę dźwiękową (o lepszych parametrach niż Yamaha) to można zmienić konfigurację ale to musi być na prawdę dobra i szybka karta dźwiękowa.
Masz jakieś nagłośnienie podłączone do komputera itp.

Jak byś bardziej szczegółowo opisał soją konfigurację sprzętową i oczekiwania/efekt jaki chcesz uzyskać to było by łatwiej pomóc.

Kurzweil PC3K8 Kore64 i Ribbon, Virus Ti2 Desktop, Waldorf Blofeld, Yamaha MODX6.
Do sprzedania:
1) Waldorf Blofeld z Licencją SL (wgrywanie sampli),
2) Interfejs audio: M-Audio Profire610 (komplet)
Cytuj
06.01.2019, 20:53
Post: #7
RE: problem z Cubase
Odpowiada wręcz idealnie
Kłopot był w tym że ja *stary osioł* nie pomyślałem że w modx jest interface i sygnał będzie wychodził nie z komputera a z instrumentu więc działa teraz idealnie.
Zostało tylko kilka lat nauki obsługi Cubase i będzie ok.
Jeśli chodzi o sprzęt to kompletna *amatorka*
Komputer z i5 ,bez zewnętrznej karty stąd też decyzja o kupnie tego rodzaju urządzenia plus stara integra onkyo z czwórką całkiem dobrze brzmiących kolumienek.
Wiem że powinno wyglądać to nieco inaczej ale nadszarpnąłem budżet zakupem modx na tyle mocno ,że monitory muszą poczekać.
Preferencje muzyczno- dzwiękowe Klaus Schulze i koledzy oraz tamta niesłusznie miniona muzycznie epoka.
A tak zupełnie poważnie
Wczesniej korzystałem z keylab Arturii 1 do 3 z innym komputerem i chciałem zapytać czy da się dodatkowo wpuścić sygnał z tych urządzeń do Yamahy

Dzięki za podpowiedzi i odpowiedzi

Pozdrawiam
Cytuj
06.01.2019, 22:30
Post: #8
RE: problem z Cubase
(06.01.2019 20:53)jarema napisał(a):  Preferencje muzyczno- dzwiękowe Klaus Schulze i koledzy oraz tamta niesłusznie miniona muzycznie epoka.

Piękna epoka i piękne myśli muzyczne. Znajdziesz tu kilku wyznawców tej epoki Smile

Roland FP-30 | Synthogy Ivory II Grand Pianos | Production Voices-Compact Grand | Dexed FM | Zoom MS-70CDR | Reaper | Zoom H4n
Neumann KH120 | Mackie Big Knob Passive | DT-990 pro | ATH-M50X
Cytuj
15.02.2019, 23:19
Post: #9
RE: problem z Cubase
Mam nadzieje że jeszcze nas kilkoro zostało
Dzięki
Cytuj


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości