Ocena wątku:
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
08.01.2016, 11:52
Post: #1
Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Witam. Jestem poczatkującym użytkownikiem syntezatora Kurzweil PC3 K8. Chciałbym móc nagrywać swoja muzykę, planuję zakup interfejsu audio focusrite scarlett 2i2 i mam kilka pytań:
1. Jeśli chcę nagrywać dźwięk z syntezatora, jakimi przewodami i w jakie wejścia/wyjścia podłączam syntezator, interfejs, laptop?
2. Czy jest możliwość odtworzenia barw syntezatora bezpośrednio w DAWie (fl studio), czy działa to na zasadzie: nagrywam sampel i dopiero wrzucam do DAWa?
3. Jeśli podłącze syntezator przewodem usb-usb do laptopa, a interfejs w 2 wejście usb w laptopie to czy bedzię to współpracować w DAWie, uzyskam niską latencję?
Chcę zaznaczyć, że jestem zielony w tych tematach, prosiłbym o proste wytłumaczenie.
Cytuj
11.01.2016, 15:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.01.2016 15:36 przez Azzorek.)
Post: #2
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Też mam PC3K8, zatem do rzeczy.

Po pierwsze radziłbym ci kupienie innego interfejsu audio. Ten model Focusrite jest dobry dla użytkowników gitar elektrycznych, luz zgrywajacych wokal. Polecałbym ci Rolanda Quad-Capture. Sam kiedyś dwa miesiące zastanawiałem się nad interfejsem audio i ten model okazał się strzałem w dziesiątkę.
Zalety Quad-Capture:

1. Ma wejście midi in/out o minimalnej latencji (jak na usb) i tym samym masz wolny jeden port usb w kompie.
2. Ma digital in/out na coax, wystarczy podłączyć kabelek do Kurza i masz 24bit/96kHz podczas samplowania z Kurza. Jakość studyjna. Kurz posiada właśnie digital out na coax. Kabelek kupisz w Saturnie, Mediamarkt lub w necie.
3. Ma bardzo dobre przetworniki analogowe. ( ja osobiście na nich działam)
4. Posiada funkcję/przycisk auto-sense , dzieki czemu załatwisz odeieczny problem z wyjściem poza zakres dynamiki podczas zgrywania sampli.
5. Współpracuje z PC i Apple.

Co do twoich pytań.

Ad.1
Syntezator podłączamy za pomocą dwóch kabli trs 6,3 (duży jack) stereo lub mono (zalecane stereo). Jeśli kupisz np. Roland Quad-Capture to możesz jeszcze podłączyć poprzez jeden kabel cyfrowy typu coax. Łączysz digital out w Kurzu z digital in w Roland Quad-Capture.

Ad.2
Dźwięk z Kurza do Daw'a zgrywasz nagrywając po kablach wymienionyxh w Ad.1. Najpierw utwórz ścieżkę Midi z zapisem nutowym, później odpalasz w Dawie play, a daw wysyła komunikaty o zapisanym wcześniej zapisie nutowym i syntezator gra. Jeśli wszystko jest ok to włączasz nagrywanie i masz wave tak jak trzeba. Oczywiście konieczne jest połączenie kurza i kompa kablami midi in/out.

Ad.3
Mówiłem wcześniej.

Pozdrawiam,

Azz

Kurzweil PC3K8+Kore64||Yamaha AN1X||Waldorf Rocket, Streichfett, Pulse 2||Roland JP-8000, JV-1010+SR_98||KORG R3, 05/RW, X5DR, Monotron+Delay+Duo||Alesis SR18 i AirFX||KAWAI Q80||Strymon BigSky||VSTi(KORG Legacy, Spectrasonics Omnisphere,Alpha-Ray)||Apple MacMini+Logic 9 Pro.
Cytuj
11.01.2016, 21:38
Post: #3
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Azz zabrakło Ci połączenia interface'u z kompem.

Czyli:
klawisz podłączasz do interfejsu analogowymi przewodami symetrycznymi TRS lub tym cyfrowym coax
interfejs podłączasz do kompa przewodem USB, dotąd OK?

Natomiast jak spinasz Kurza z kompem kablami MIDI??? Chyba Kurza z interfejsem?

Przewód USB łączący interfejs z kompem służy do przesyłu zarówno komunikatów MIDI jak i audio. Dobrze godom?
Cytuj
11.01.2016, 21:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.01.2016 00:09 przez Rychubil.)
Post: #4
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Jo sie tak myśla Chopy, że Wy sam oba dobrze godocie. Jo sie niy wypowiem, bo żech sam jeszcze nie spiołch mojego Kurca z kompem a tyż bych chciołch wiedzieć.

Roland FP-30 | Synthogy Ivory II Grand Pianos | Production Voices-Compact Grand | Dexed FM | Zoom MS-70CDR | Reaper | Zoom H4n
Neumann KH120 | Mackie Big Knob Passive | DT-990 pro | ATH-M50X
Cytuj
12.01.2016, 15:59
Post: #5
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Garit,

Interfejsy audio (zewnętrzne) łączysz za pomocą trzech portów:
albo USB 2.0, albo FireWire, albo Thunderbolt.

W większości przypadków jest to USB.

Syntezator przy dobrym interfejsie audio lepiej jest podłączać do interfejsu audio poprzez kable MIDI. Dzięki temu tak jak pisałem wcześniej masz jeden wolny port USB w komputerze co zwłaszcza w laptopach ma znaczenie Smile .

Pozdrawiam,

Azz

Kurzweil PC3K8+Kore64||Yamaha AN1X||Waldorf Rocket, Streichfett, Pulse 2||Roland JP-8000, JV-1010+SR_98||KORG R3, 05/RW, X5DR, Monotron+Delay+Duo||Alesis SR18 i AirFX||KAWAI Q80||Strymon BigSky||VSTi(KORG Legacy, Spectrasonics Omnisphere,Alpha-Ray)||Apple MacMini+Logic 9 Pro.
Cytuj
10.03.2019, 20:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2019 22:33 przez cabrio.)
Post: #6
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Cześć Panowie!
krótkie dopytanie w temacie
Prosiłbym o polecenie interfejsu audio do workstation i wokalu, który kiedyś będzie musiał pociągnąć też gitarę przez analog.
Czy inwestować w rozszerzony interfejs, czy prosty interfejs + mikser?
Cytuj
10.03.2019, 21:28
Post: #7
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
(10.03.2019 20:45)cabrio napisał(a):  Panowie,
krótkie dopytanie w temacie...

Proszę Pana.
Krótkie dopytanie w temacie zwykłej kultury. Czy potrafi się Pan przywitać? Czy choćby takie słowo jak Cześć czy Witam jest znane?

Roland FP-30 | Synthogy Ivory II Grand Pianos | Production Voices-Compact Grand | Dexed FM | Zoom MS-70CDR | Reaper | Zoom H4n
Neumann KH120 | Mackie Big Knob Passive | DT-990 pro | ATH-M50X
Cytuj
10.03.2019, 21:31
Post: #8
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Pan się nie przywita, bo Pan ma tylko krótkie pytanie i zaraz ucieka Smile
Cytuj
10.03.2019, 22:34
Post: #9
RE: Podłączenie syntezatora do interfejsu audio
Ale to już ostatnie foux pas w tym bycie tu na forum ;-)
Wybaczcie - ConfusedConfused
Cytuj


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Podłączenie kilku urządzeń pod jedne słuchawki. Plate 10 8,019 10.03.2018 01:29
Ostatni post: Marty11
Sad Problem z interfejsem audio ultramocno 1 1,531 27.10.2017 17:46
Ostatni post: Valtari
  Interfejs audio-slaba jakosc dzwieku Bluk 5 4,026 05.01.2017 13:49
Ostatni post: Rychubil

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości